Tradice valašských frgálů sahá přibližně do 200-leté minulosti. Na Valašsku se tyto koláče pekly hlavně k největším svátkům v roce jako jsou Vánoce, Velikonoce, svatby, křtiny a hodové slavnosti. Nejtradičnější náplní frgálů byla náplň ze sušených hrušek. Dále mezi tradiční náplně patřily švestková povidla, tvaroh a mák. Později se začaly používat i náplně ovocné, např. borůvkové. Tak jako má Francie šampaňské a Rusko kaviár, tak i naše země má mezinárodně uznávané kulinářské speciality , mezi které se řadí i valašský frgál.
Frgály měl ve velké oblibě i Tomáš Baťa. Dostali se na Pražský hrad nebo do Vatikánu, kde si na nich pochutnával i sám papež. Frgály Českou republiku reprezentovali v Hanoveru na EXPO 2000. Gastronomickým hitem byly valašské frgály např. při snídaních tenistů na Davis Cupových turnajích v roce 2008 pořádaných v Ostravě. Pro svoji výjimečnost, kvalitu a výbornou chuť jsou každý den při snídani k dispozici hostům luxusního hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. I Zdeněk Pohlreich si při své návštěvě Valašska na nich velmi pochutnával.
Frgály , které upečou šikovné ruce pracovitých lidí na valašsku, prostě chutnají všude .